Kategoria: Podwójne opodatkowanie
Baner RODO

Indywidualne Porady Prawne

Masz problem z podwójnym opodatkowaniem?
Opisz swój problem i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

Przychody z Kataru

Autor: Aleksander Słysz • Opublikowane: 2018-06-08

Córka cały 2015 rok pracowała na umowę o pracę w Katarze. W 2015 roku w Polsce przebywała łącznie ok. 2 tygodnie. W tymże roku miała także niewielkie przychody w Polsce z umowy zlecenia (praca wykonywana wyłącznie drogą elektroniczną). Jakie rozliczenie roczne, tj. jaki PIT, musi być przez nią wystawiony za 2015 rok, czy jako przychody wykazuje przychody wyłącznie z umowy-zlecenia w Polsce (przychód roczny na poziomie ok. 5 tys. zł), czy też powinna wykazać przychody z umowy z pracy w Katarze, wiedząc o umowie pomiędzy Katarem a Polską o podwójnym opodatkowaniu? Nie ma w Polsce żadnego majątku, jedynie konto w banku, na które przelewała część wynagrodzenia. Ponadto z tego konta chce swoim rodzicom darować pewną kwotę pieniędzy, czyli oni będą musieli wykazać darowiznę na druku SD-Z2. Nadal mieszka i pracuje w Katarze.

Aleksander Słysz

»Wybrane opinie klientów

Szybkość i skuteczność
DARIUSZ, 46 lat, emeryt
Dobry wieczór, Bardzo dziękuję za udzielenie obszernej odpowiedzi oraz za wyrozumiałość dla mojej męczącej dociekliwości graniczącej z upierdliwością. Chciałam w jakiś sposób pomóc tym Panom, bo sprawa wydawała mi się prosta , ktoś kogoś oszukał i prawo powinno stać po jego stronie i być mu przychylne. Niestety tak nie jest. Szkoda. 
Anna, pracownik państwowy, 48 lat
Odpowiedż jest obszerna i wyczerpująca zagadnienie. Brakowało mi trochę wyodrębnienia mojej sytuacji. Na przykład pogrubioną trzcionką. Jestem po udarze i mam obniżoną zdolność koncentracji.
Krzysztof, 56 lat, inżynier
Dziękuję za udzielona mi pomoc.
Izabela
Jestem zadowolony z porady. Wyjaśniła moje wątpliwości.
Karol
Bardzo dobrze przeprowadzona analiza prawna dotycząca zadanego pytania, jeszcze nie spotkałem się tak szybkiej odpowiedzi.
Tomasz, dyrektor, 43 lata
Skorzystałam już drugi raz porady. Jestem bardzo zadowolona. Szybko, profesjonalnie i rzeczowo. Byłam u prawnika w kancelarii i bardzo żałuje wydanych pieniędzy.
Mirela
Napisze krótko, polecam z ręką na sercu, szczerze polecam. Szybko, sprawnie, profesjonalnie.
Elżbieta, nauczyciel matematyki, 58 lat
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam
Bogumił
Opinia Wasza była dla mnie bezcenna. Utwierdziło nas, że można i trzeba złożyć apelację. Uspokoiło mnie, że dobrze interpretuję przepisy prawa spadkowego. 
Anna, nauczyciel, 58 lat
Dziękuję za szybką i precyzyjną odpowiedź. Jestem usatysfakcjonowana i cieszę się że pomogła mi Pani w zrozumieniu tego zawiłego dla mnie problemu. 
Halina
Szybkość i dokładność udzielonej odpowiedzi
Daniela
Życzliwe potraktowanie i bardzo wyczerpująca odpowiedź.Raz jeszcze dziękuję.
Barbara, 64 lata, emerytka
Dziękuję i pozdrawiam
Adam, konsultant, 25
Opinia bardzo profesjonalna i wyczerpująca. Wasza działalność, popularyzująca znajomość i stosowanie przepisów prawa, w pełni zasługuje na uznanie.
Roman
Poradę prawną, jaką opracował mi Pan Aleksander Słysz jest dla mnie jak najbardziej satysfakcjonująca - tym bardziej, że przedstawiony problem nie należał do takich, na którego rozwiązanie wystarczy jeden dzień. Pytanie moje było pytaniem złożonym, dość trudnym do jednoznacznego zinterpretowania, wymagało przeznaczenia większego czasu na wypracowanie takiej wykładni prawa, która z powodzeniem pozwoli pytającemu wybrać jak najlepsze rozwiązanie, a autorowi da satysfakcję z dobrze wykonanej usługi.
Tadeusz
Polecam wszystkim, świetny stosunek ceny do jakości.
Tomasz, Dyrektor generalny
 Z pierwszej porady prawnej online jestem bardzo zadowolona. 
Justyna
Treściwie. Jasno i na temat. 
Piotr
Odpowiedzi na moje pytania wyczerpujące. 
Agnieszka
Jestem bardzo zaskoczona profesjonalną i szybką poradą.
Danuta
Bardzo profesjonalne podejście i fachowa pomoc. 
Marta
Jestem bardzo zadowolony z usługi, odpowiedź na moje pytanie byla dokładna i wyczerpująca. Z pewnością nadal będę korzystał z waszych usług w przyszłości.
Krzysztof, 38 lat, inżynier serwisu
Przestalam już liczyć ile razy pani mecenas już mi pomogła ale nie przestane dziękować za szybka profesjonalna pomoc tego wspaniałego mecenasa. Dziękuje dziękuję pani mecenas z ocena 10.
Maria
szybki kontakt i fachowość
Tadeusz, 59 lat, inżynier
Odpowiedz została udzielona szybko, profesjonalnie, w sposób wyczerpujący, napisana zrozumiałym językiem. Miła obsługa ważne ,że mogłam skorzystać również z bezpośredniego kontaktu telefonicznego gdy pojawiły się wątpliwości ponieważ korzystałam z usługi w tej firmie pierwszy raz. 
Anna, ekonomista, 70 lat
Dziękuję za odpowiedź. 
Sebastian
Wszystko OK.
Tadeusz, inżynier, 74 lata
Bardzo dziękuję za wyczerpujące informację. Porada była szybka i zawierała cały opis sytuacji.
Paulina
Polecam Pana Marka Gola, Jego porady są bardzo pomocne . Główna odpowiedź dała mi do zrozumienia w jakiej sytuacji się znalazłem za co bardzo dziękuję , a dzięki odpowiedziom na moje dodatkowe pytania poczułem że ten Pan chce mi pomóc a to jest najważniejsze żeby poczuć chociaż przez chwilę że nie jest się pozostawionym samemu sobie. Gdy będę miał problemy w przyszłości ( oby nie ) zwrócę się do tego prawnika.
Damian, 20 lat

Podstawą do odpowiedzi na pytanie jest ustalenie, gdzie ma córka miejsce zamieszkania dla celów podatkowych. Na mocy art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych „osoby fizyczne, jeżeli mają miejsce zamieszkania na terytorium Polski, podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy|) - za osobę mającą miejsce zamieszkania na terytorium Polski uważa się osobę fizyczną, która:

 

1) posiada na terytorium Polski centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub

2) przebywa na terytorium Polski dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.

Jak z powyższego wynika, córka można mieć rezydencję podatkową (czyli nieograniczony obowiązek podatkowy) w Polsce nie przebywając w Polsce ani jednego dnia w roku jeśli w Polsce istnieje dla niej ośrodek interesów życiowych”.

 

Natomiast „osoby fizyczne, które nie mają na terytorium Polski miejsca zamieszkania, podlegają obowiązkowi podatkowemu tylko od dochodów (przychodów) osiąganych na terytorium Polski (ograniczony obowiązek podatkowy), a za takie dochody uważa się w szczególności dochody (przychody) z:

Interesuje Cię ten temat i chcesz wiedzieć więcej? kliknij tutaj >>

Interesuje Cię ten temat i chcesz wiedzieć więcej? kliknij tutaj >>

 

1) pracy wykonywanej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy, bez względu na miejsce wypłaty wynagrodzenia;

2) działalności wykonywanej osobiście na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, bez względu na miejsce wypłaty wynagrodzenia;

3) działalności gospodarczej prowadzonej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

4) położonej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nieruchomości, w tym ze sprzedaży takiej nieruchomości”.

 

Przywołane zasady stosuje się z uwzględnieniem umów międzynarodowych w tym: umowy między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Państwa Kataru w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu, podpisanej w Doha dnia 18 listopada 2008 r. (Dz. U. z dnia 3 lutego 2010 r.). Zgodnie z tą umową określenie „osoba mająca miejsce zamieszkania lub siedzibę w Umawiającym się Państwie” oznacza każdą osobę, która zgodnie z prawem tego Państwa podlega tam opodatkowaniu z uwagi na jej miejsce zamieszkania, miejsce stałego pobytu, siedzibę zarządu albo inne kryterium o podobnym charakterze i obejmuje również to Państwo i każdą jednostkę terytorialną lub organ lokalny. Jednakże określenie to nie obejmuje żadnej osoby, która podlega opodatkowaniu w tym Państwie w zakresie dochodu osiąganego tylko ze źródeł położonych w tym Państwie.

 

Jeżeli według powyższego córka jako osoba fizyczna ma miejsce zamieszkania w obu Umawiających się Państwach, to jej status określa się według następujących zasad:

 

„a) osobę uważa się za mającą miejsce zamieszkania w tym Umawiającym się Państwie, w którym ma ona stałe miejsce zamieszkania; jeżeli ma ona stałe miejsce zamieszkania w obu Umawiających się Państwach, to uważa się ją za mającą miejsce zamieszkania w tym Umawiającym się Państwie, z którym ma ona ściślejsze powiązania osobiste i gospodarcze (ośrodek interesów życiowych);

b) jeżeli nie można ustalić, w którym Umawiającym się Państwie osoba ma ośrodek interesów życiowych, albo jeżeli nie posiada ona stałego miejsca zamieszkania w żadnym z Umawiających się Państw, to uważa się ją za mającą miejsce zamieszkania w tym Umawiającym się Państwie, w którym zwykle przebywa;

c) jeżeli przebywa ona zazwyczaj w obu Umawiających się Państwach lub nie przebywa zazwyczaj w żadnym z nich, to uważa się ją za mającą miejsce zamieszkania w tym Umawiającym się Państwie, którego jest obywatelem;

d) jeżeli nie można ustalić miejsca zamieszkania osoby fizycznej zgodnie z postanowieniami pkt a), b) i c), to właściwe organy obydwu Umawiających się Państw rozstrzygną tę sprawę w drodze wzajemnego porozumienia”.

 

Zatem na podstawie powyższego trzeba określić, samodzielnie, gdzie ma się miejsce zamieszkania dla celów podatkowych. Jeśli miejscem zamieszkania córki będzie Katar, to w Polsce deklaruje i tylko opodatkowuje dochód tu osiągnięty (jeśli takiego opodatkowania nie wyłączy umowa np. w zakresie wykonywania wolnego zawodu) i oczywiście musi zgłosić tę zmianę na druku ZAP-3 (obecnie musi dołączyć do niego pismo ze wskazaniem historycznej daty zmiany miejsca zamieszkania, na wszelki wypadek warto również złożyć tzw. czynny żal). Jeśli zaś córka ma miejsce zamieszkania w Polsce, to sprawa jest bardziej skomplikowana.

 

Co do zasady zgodnie z art. 14 ust. 1 ww. umowy „pensje, płace i inne podobne wynagrodzenia, które osoba mająca miejsce zamieszkania Polsce otrzymuje za pracę najemną, podlegają opodatkowaniu tylko w Polsce, chyba że praca wykonywana jest Katarze; jeżeli praca jest tam wykonywana, to otrzymywane za nią wynagrodzenie może być opodatkowane w Katarze”. Na mocy art. 22 umowy – celem uniknięcia podwójnego opodatkowania – jeżeli osoba mająca miejsce zamieszkania w Polsce osiąga dochód, który zgodnie z postanowieniami niniejszej Umowy może być opodatkowany w Katarze, wówczas pierwsze Polska zezwoli na odliczenie od podatku od dochodu tej osoby kwoty równej podatkowi dochodowemu zapłaconemu w Katarze; jednakże takie odliczenie w żadnym razie nie może przekroczyć tej części podatku dochodowego obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która przypada na dochód jaki może być opodatkowany w Katarze.

Niemniej jednak (art. 22 ust. 2 umowy), jeżeli zgodnie z jakimkolwiek postanowieniem Umowy dochód osiągany przez osobę mającą miejsce zamieszkania w Polsce jest w tym Państwie zwolniony od podatku, to jednak Polska może przy obliczaniu kwoty podatku od pozostałego dochodu takiej osoby wziąć pod uwagę zwolniony od podatku dochód. Rozliczenia dokonuje się PIT-36 i PIT/ZG. Córka będzie mogła zastosować tzw. ulgę abolicyjną (art. 27g ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych), jeśli zapłaciła podatek w Katarze. Podobnie czytamy w piśmie z dnia 3 marca 2010 r. Izba Skarbowa w Warszawie (sygn. IPPB4/415-822/09-2/SP): „Reasumując, należy stwierdzić, iż Wnioskodawca będzie mógł zastosować"ulgę abolicyjną" zgodnie z art. 27g ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, o ile od dochodu z pracy w katarskich liniach lotniczych zostanie pobrany podatek w Katarze”.

 

Dodam dla porządku, iż zgodnie z art.44 ust. 1a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych „podatnicy osiągający dochody bez pośrednictwa płatników ze stosunku pracy z zagranicy są obowiązani bez wezwania wpłacać w ciągu roku podatkowego zaliczki na podatek dochodowy, według zasad określonych w ust. 3a”. Niemniej jednak na mocy art. 44 ust. 7 „podatnicy, posiadający w kraju nieograniczony obowiązek podatkowy, czasowo przebywający za granicą, którzy osiągają dochody ze źródeł przychodów położonych poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, są obowiązani w terminie do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym wrócili do kraju, wpłacić zaliczkę na podatek dochodowy. Jeżeli termin płatności przypada po zakończeniu roku podatkowego, należny podatek jest płatny w terminie złożenia zeznania. Do obliczenia należnej zaliczki stosuje się odpowiednio ust. 3a oraz 3c art. 44”.

 

W kwestii zaś darowizny, to tak – rodzice, by skorzystać ze zwolnienia z art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn, muszą złożyć w terminie 6 miesięcy od wykonania darowizny zgłoszenie SD-Z2. Warunkiem zwolnienia jest również udokumentowanie ich otrzymania dowodem przekazania na rachunek płatniczy nabywcy, na jego rachunek, inny niż płatniczy, w banku lub spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej lub przekazem pocztowym.

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – kliknij tutaj >>

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na ten temat – kliknij tutaj >>

Prezentowana opinia prawnika nie zawiera odpowiedzi na dodatkowe pytania klienta i dlatego może nie wyczerpywać w pełni omawianego zagadnienia. Często dopiero dzięki dodatkowym pytaniom i odpowiedziom można uzyskać kompletną poradę prawną. Podkreślamy, że w naszym serwisie można zadawać dodatkowe pytania bez ograniczeń czasowych i ilościowych.


Indywidualne Porady Prawne

Masz problem z podwójnym opodatkowaniem?
Opisz swój problem i zadaj pytania.

(zadanie pytania do niczego nie zobowiązuje)

Podobne materiały

Pobyt w Niemczech a rozliczenie przychodów z Forex

W 2016 roku otworzyłem w biurze maklerskim w Polsce rachunek i spekuluję (gram) na rynku Forex. Dodam, że od trzech lat mieszkam, pracuję i płacę podatki w Niemczech. W Polsce posiadam tylko adres zameldowania u rodziny. Jak i gdzie złożyć zeznanie PIT? Czy wystawiony przez biuro maklerskie PIT 8C załączam do rozliczenia w Niemczech, czy muszę złożyć oddzielny PIT w Polsce w urzędzie skarbowym? I jak wygląda płacenie podatku – czy w Polsce, czy w Niemczech?

Powrót do kraju z Wielkiej Brytanii a podatki w Polsce

Od kilkunastu lat mieszkamy i pracujemy wraz z żoną w Anglii. Chcielibyśmy jednak wrócić do kraju. W Anglii posiadaliśmy dom, który sprzedaliśmy w tym roku. Pieniądze uzyskane ze sprzedaży przelaliśmy na moje konto w Polsce. Owe środki mamy zamiar przeznaczyć na kupno domu w Polsce. Jesteśmy jednak rezydentami Wielkiej Brytanii i tutaj znajduje się nasze centrum interesów życiowych. W Polsce nie mamy żadnych dochodów. Z tytułu uzyskanych dochodów w Wielkiej Brytanii zapłaciliśmy wszelkie należne podatki w tym kraju. Czy w tej sytuacji jesteśmy zobowiązani do zapłaty jakiegokolwiek podatku w Polsce? Obawiamy się podwójnego opodatkowania.

Czy muszę złożyć NIP-3 albo ZAP-3 za pracę w Finlandii?

Od 2015 roku pracuję w Finlandii (do tej pory). Nie wiedziałem, że muszę złożyć NIP-3 albo ZAP -3. Co muszę zrobić teraz, jakie są konsekwencje? Mieszkam i żyję w Finlandii, do rodziny latam tylko na wakacje oraz jak mi się zdarzy wolny weekend. Czy muszę się rozliczać dodatkowo w Polsce z mojej pracy w Finlandii (rozliczam się w Finlandii), jak nie uzyskuję w Polsce dochodów, ale moja rodzina tu przebywa? Mam adres zameldowania na dowodzie z Polski, gdyż mamy kredyt mieszkaniowy w Polsce.

Wygrane z zakładów bukmacherskich w Anglii

Planuję wyjechać do Anglii, gdzie będę zajmował się obstawianiem zakładów bukmacherskich. Wynajmę mieszkanie, założę konto w banku, na które wpływać będą wygrane z zakładów zawieranych przez Internet. W Anglii takie wygrane nie podlegają opodatkowaniu. Czy po przyjeździe do Polski dysponowanie tymi pieniędzmi będzie w pełni legalne? Co w przypadku, gdy urząd skarbowy nakaże mi udokumentować źródło majątku? Czy pieniądze zarobione w ten sposób w Anglii mogą zostać opodatkowane przez polski US?



Szukamy ambitnego prawnika » wizytówka Zadaj pytanie »